Ekonomi

Çal ilçesinde üzüm hasadı devam ediyor

Denizli’nin Çal ilçesinde ilçenin en önemli üzüm çeşidi olan ve coğrafi işaret taşıyan Çal arazisinde hasat devam ederken, bu yıl kilogram fiyat beklentisi 40-45 TL olarak açıklandı.

Denizli’nin üzümüyle ünlü Çal ilçesinde üzüm hasadı devam ediyor. Bu yıl aşırı yağışlarla birlikte bölgede uzun bir aradan sonra ortaya çıkan ve bağlarda büyük zarara yol açan ‘Dowly Mildew’ hastalığı nedeniyle mahsul veriminde büyük düşüş yaşanması bekleniyor.

Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Ahmet Çil, ilçede toplam 380 bin dekar civarında tarım arazisi bulunduğunu, 150 bin dekarın üzerinde de Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇSK) kayıtlı bağ bulunduğunu belirtti. Bağcılığın Çal için bir kültür, bir yaşam, bir üretim hali olduğuna işaret eden Ziraat Odası Başkanı Haşim Çil, “Bağcılık ve üzüm üretimi ilçemizin en büyük gelir kaynağıdır. Özellikle Çal denince akla ilk gelen ürün. En çok üretildiği yer akla elbette coğrafi işaretini aldığımız Çal Karası üzümü geliyor.” “Dünyanın en kaliteli üzümleri binlerce yıldır bu bölgede üretilmektedir ve tarih boyunca ve bugün de aynı üretim devam etmektedir. Üzüm bizim için değerlidir. Maalesef bu yıl yakın zamanda görülmeyen, yaklaşık olarak ortaya çıkan bir hastalık ortaya çıktı. 60-65 yıl önce bağlarda görülen külleme hastalığı bizi de etkilemişti.”Üretimimizde çeşitlere bağlı olarak yüzde 50 ila 80 arasında üretim kaybımız var. Devletimizin ve esnafımızın özellikle bu yıl üzüm üreticisini koruması, fiyatlar konusunda büyük destek vermesi gerekiyor. Çal Karası’nda 40-45 lira aralığında, Sultaniye’de ise çekirdeksiz üzüm de 40-45 lira aralığında. Bu yıl 25-30 bandında bir fiyatın çiftçimizi memnun edeceğini düşünüyorum” dedi.

“Dönüm bağın maliyeti 2 bin TL”

Verimli bir bağın dönümünün maliyetinin 2 bin TL olduğuna dikkat çeken Haşim Çil, “Üzüm üreticilerimizin dekar başına maliyeti 2 bin TL iken maalesef salkım almanın mümkün olmadığı bağlarımız var. üzümlerde külleme hastalığına yakalanıyor. Özellikle üzüm çeşitlerimiz külleme hastalığından etkileniyor.” Çok etkilendi. Maliyetin en azından bu kısmını karşılayacak bir yardım yapılırsa çiftçimiz ve üreticilerimiz için gerçek bir can simidi olacak. Bu üretici önümüzdeki yıllarda da üretime devam edecek. Bu can damarının devam edebilmesi için bu ödemenin mutlaka üreticilerimize yapılması gerekiyor. Özellikle akaryakıtta maliyetler çok yüksek. “Geçen yıla göre ilaçta, birçok eşyada, işçilikte büyük artışlar oldu. Ortaya çıkan külleme hastalığı hayatımızı tamamen mahvetti” dedi.

Bağlarda hastalık nedeniyle çok az miktarda üzüm hasadı yapılacağına dikkat çeken Belediye Başkanı Haşim Çil, “Bu yıl üzüm rekoltemiz çok düşük olacak. Açıklanan kuru üzüm fiyatlarına göre iyi bir fiyat açıklanmasını bekliyoruz” dedi. Üzüm fiyatlandırmasında Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından Türkiye’nin her yeri Çal’a gelip üzüm alacak.” Üzüm alan firmalarımız var. Çal ilçemizde 12-13 yerli firmamız ciddi oranda üzüm alıp işliyor. Bu yıl kendi kârlarını, kendi devamlılıklarını bir kenara koydular ve özellikle çiftçilerimiz son dönemde görülmeyen, tarihte 1-2 kez görülen bir hastalıkla karşı karşıya kaldı. “Çiftçilerimizin sıkıntı çektiği, çile çektiği bir yılda çiftçimizin üretimine devam edebilmesi için iyi bir fiyat vermelerini bekliyoruz. Çal Karası’nda kilogram başına 40-45 lira, 25-25 lira arasında bir fiyat olduğunu düşünüyorum. Sultaniye’de çekirdeksiz üzümde 30 bandın bu yıl çiftçilerimizi memnun edeceğini ifade eden Şarapçılık “İlçemizde üretim çeşitlerinin hemen hemen tamamı mevcut olup, Çal Karası ve Sultaniye’ye verilen fiyatla karşılaştırıldığında orta dereceli ve fiyatlandırılmıştır.” dedi. – DENİZLİ

uzunderehaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu