Haber

Fransız hükümetine göre, 7 Mart’ta bir kitle grevi ülke için en kötü senaryo olabilir.

Fransa Hükümet Sözcüsü Olivier Veran, tartışmalı emeklilik reformuna karşı 7 Mart’ta verilecek grev kararının ülke için en kötü senaryo olacağını belirtti.

Veran, sendikaların emeklilik yaşının kademeli olarak 62’den 64’e çıkarılmasını öngören reforma karşı 7 Mart’ta greve gitme kararına ilişkin Fransız BFMTV kanalına açıklamalarda bulundu.

Mart 2022-2023 dönemi için enflasyonun yüzde 10 olarak açıklanmasını beklediklerini kaydeden Veran, grevler için “Ülkeyi felç etmenin zamanı değil” ifadesini kullandı.

Veran, hükümetin kitle grevlerini önlemek için bu süreçte gerekli müzakereleri yürüttüğünü, bu kapsamda kendilerinden istenen değişiklikleri yaptıklarını ancak sendikaların ısrar ettiğini savundu.

Fransızlardan daha çok çalışmalarını istemeye kademeli olarak devam edeceklerini belirten Veran, “Yarın Fransızların daha iyi olmasını istiyorsak en kötü senaryo ülkenin bloke edilmesi olur” dedi. konuştu

Veran, sendikaların elektrik, akaryakıt ve ulaşım dahil tüm sektörlerde faaliyetlerini durdurma kararının Ekim 2022’de olduğu gibi ülkede genel bir akaryakıt sıkıntısına yol açmasını ummadıklarını belirtti.

Başta Fransa’da Genel İşçi Sendikası (CGT) olmak üzere en büyük sendikalar, emeklilik reformunu protesto etmek için tüm sektörleri kapsayan 7 Mart’ta grev kararı aldı.

Tartışmalı emeklilik reformu

Başbakan Elisabeth Borne, 10 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun hayata geçirileceğini duyurdu.

Emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede yasal emeklilik yaşının her yıl kademeli olarak 3 ay artırılarak 1 Eylül’den itibaren 2030’da 64’e çıkarılacağını belirten, 2027’de ise zorunlu hale getirileceğini söyledi. tam emekli maaşı almak için 43 yıl prim ödeyin.

Tartışmalı reforma karşı 19 Ocak’tan bu yana ülke genelinde çok sayıda grev ve protesto düzenlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu