Haber

G20 Dışişleri Bakanları Toplantısında Ukrayna konusunda uzlaşma sağlanamadı

G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda, mevcut uluslararası yönetişim mimarisinin küresel konularda uluslararası iş birliğini teşvik etmede kilit rol oynadığı vurgulanırken, Rusya-Ukrayna savaşı konularında fikir birliğine varılamadı.

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin sözler üzerinde uzlaşma sağlanamaması nedeniyle toplantının ardından 24 maddelik “G20 Başkanlık Özeti” yayınlandı.

Tüm G20 dışişleri bakanları tarafından yalnızca 1, 2, 5 ve 24. paragrafların kabul edildiğine dikkat çekilen açıklamada, G20 toplantılarının ve makro-politik işbirliğinin, yeni perspektifler getirmek ve çağdaş küresel zorluklara toplu olarak yanıt vermek için kalıcı çözümler oluşturmak için değerli bir fırsat sunduğu kaydedildi. .

Açıklamada, G20 dışişleri bakanları mevcut küresel zorlukları ele aldı ve taraflar çok taraflılığın güçlendirilmesi, gıda ve enerji güvenliği, argümanlarla iklim ve çevresel eylem, sürdürülebilir kalkınma, terörle mücadele, narkotikle mücadele, küresel sağlık, küresel yetenek havuzu konularına odaklandı. , insani yardım ve afet riskinin azaltılması. Cinsiyet eşitliği ve kadının güçlendirilmesi konularında işbirliğini derinleştirmeye odaklandıkları kaydedildi.

Rusya ve Çin dışındaki tüm üye ülkeler tarafından kabul edilen açıklamanın 3. ve 4. paragraflarında “Ukrayna’daki savaş küresel ekonomiyi daha da etkiledi” ibaresine yer verilirken, en çok Rusya’nın “Ukrayna’ya yönelik saldırganlığı” kınandı. Rusya’nın “Ukrayna topraklarından tamamen ve koşulsuz olarak çekilmesi” talep edildi.

Açıklamada, birçok tarafın Ukrayna’daki savaşı şiddetle kınadığı, savaşın insani acılar çektiği, küresel ekonomideki mevcut kırılganlıkları derinleştirdiği, büyümeyi azalttığı, enflasyonu yükselttiği, tedarik zincirlerini bozduğu, gücü ve gücü artırdığı görüşünü dile getirdiği belirtildi. gıda güvensizliği ve finansal istikrar risklerini artırmaktadır. Yaptırımlar ve yaptırımlarla ilgili başka görüşlerin ve farklı değerlendirmelerin olduğu kaydedildi.

Barış ve istikrarı sağlayan çok taraflı sistemin uluslararası hukuk çerçevesinde desteklenmesinin esas olduğu vurgulanan açıklamada, “Nükleer silah kullanımı veya kullanma tehdidi kabul edilemez. Çatışmaların barışçıl çözümü, diplomasi ve diyalog kadar çabalar da hayati önem taşıyor.” krizleri ele almak için. Bugünün çağı savaş olmamalı.” kelimeler yer aldı.

Çok taraflılığın güçlendirilmesine vurgu

Mevcut uluslararası yönetişim mimarisinin küresel konularda uluslararası iş birliğini geliştirmede kilit rol oynadığı belirtilen açıklamada, Birleşmiş Milletler’in (BM) tüm üyeliklere duyarlı, kuruluş amaçlarına ve ilkelerine sadık olması gerektiği belirtildi. BM Şartı’nın ve görevini yerine getirmekle uyumlu.

Öte yandan açıklamada, sorunların birbirine bağlı olduğunu ve bunların ancak çok taraflılık, reform ve uluslararası işbirliği yoluyla çözülebileceğini yeniden teyit eden BM 75. Yıldönümü Anma Deklarasyonu hatırlatıldı.

2030 gündeminin uygulanması için daha kapsayıcı ve canlandırılmış çok taraflılık ve reformun şart olduğu vurgulanarak, G20 ile Afrikalı ortaklar da dahil olmak üzere bölgesel ortaklar arasındaki işbirliğinin daha da derinleştirilmesinin desteklendiği belirtildi.

Açıklamada, Bali Başkanlar Bildirisi’nin geri çağrıldığı belirtilirken, Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) reformun çok taraflı ticaret sistemine (MTS) olan inancın güçlenmesinde kilit nokta olduğu konusunda mutabık kalındığı belirtildi.

Gıda ve güç güvenliği

Açıklamada, mevcut çatışma ve gerilimlerin şiddetlendirdiği küresel gıda güvenliğine yönelik zorluklar konusunda derin endişe bulunduğu vurgulanarak, hem gıda hem de gübre dahil tarım ürünlerinin tedarik zincirlerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğine işaret edildi. güvenilir, açık ve şeffaf olun.

Öte yandan, gelişmekte olan ülkelerin kırılganlıklarının ortadan kaldırılması için verimli, sürdürülebilir, kapsayıcı ve dayanıklı tarım ve gıda sistemlerinin teşvik edilmesinin değerine işaret edilen açıklamada, tarımsal biyolojik çeşitlilik, gıda kayıplarının en aza indirilmesi gibi konularda iş birliğinin artırılmasının önemine vurgu yapıldı. ve atık, toprak sağlığının iyileştirilmesi ve iklim için güçlü ve sürdürülebilir tarım. önemine dikkat çekildi.

Açıklamada, kadınların ve kız çocuklarının, savunmasız durumdaki toplulukların ve insanların beslenme güvensizliğine ve yetersiz beslenmesine özel dikkat gösterilmesi gerektiğine ve tahıl ve gübrelerin küresel pazarlara sürdürülebilir erişimine değer verildiğine dikkat çekildi.

Ayrıca, Rusya ile BM Sekreterliği arasında aracılık edilen Türkiye ile BM arasındaki Mutabakat Zaptı ve Karadeniz Tahıl Girişimi’nin ilgili tüm paydaşlar tarafından eksiksiz, zamanında, geliştirilmiş ve her zaman uygulandığına dikkat çekildi.

Açıklamada, kesintisiz, sürdürülebilir ve esnek tedarik zincirlerinin herkes için uygun fiyatlı, güvenli ve sürdürülebilir enerji erişimi sağlamak için değerli olduğu belirtildi.

İklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik

Açıklamada, G20 liderlerinin Paris İklim Anlaşması’nı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin amaçları doğrultusunda tam ve etkili bir şekilde uygulama taahhütleri yinelenirken, tarafları uzlaşma hedeflerini bir an önce artırmaya çağırdı.

Dünyadaki sıcaklık artışını 1,5 santigrat derece azaltmak için çaba gösterme kararlılığının vurgulandığı açıklamada, bilimsel gelişmeler ve farklı ulusal koşullar dikkate alınarak yüzyılın ortasına kadar sıfır karbona ulaşılması konusundaki kararlılık yinelendi.

Bildiri, Kunming-Montreal Biyoçeşitlilik Küresel Çerçevesinin tam ve hızlı bir şekilde uygulanmasını, 2030 yılına kadar biyoçeşitlilik kaybını durdurmak ve tersine çevirmek için eylemi güçlendirmeyi taahhüt ederken, uygulanması için yeni ve ek finansal kaynakları güvence altına almak için bir “kaynak seferberliği” davet ediyor. kurmak.

Küresel sağlık, gelişme ve yeni teknolojiler

Gelecekteki salgın tehditlere karşı ortak hareket edilmesi ve küresel sağlık mimarisinin güçlendirilmesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü tarafından uyum sağlanabileceği ve “Tek Sağlık” yaklaşımının uygulanmaya devam edileceği belirtildi. . Düşük ve orta gelirli ülkelerin de bu alanda eşit fırsatlara sahip olması gerektiğine dikkat çekildi.

Açıklamada, “2030 Gündemi: Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” çerçevesinde uluslararası kalkınma iş birliği ve katılımının tüm kaynaklarla çok taraflı biçimde etkinleştirilmesi gerektiğine değinildi. Düşük ve orta gelirliler ile gelişmekte olan ülkelere finansman, kaynak ve araç temininde daha fazla yatırım yapılması gerektiğinin altı çizildi.

Yeni teknolojilerin terör amaçlı kötüye kullanılma tehdidinin arttığı vurgulanan açıklamada, bunların teröristler tarafından propaganda ve adam toplama amacıyla kullanıldığı belirtildi. Bu teknolojilerin terör saldırılarının planlanmasında ve uygulanmasında kullanıldığı belirtildi. Bu tehditlerle birlikte uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi, deneyim ve bilgi paylaşımının sağlanması ve bu çabada karşılıklı etkili hukuki güçlendirmenin sağlanması gerektiği belirtildi.

Terör ve uyuşturucuyla mücadele

Terörle mücadele kapsamında, terörizm ve terör saldırıları, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlük de dahil olmak üzere her biçimde kınanır. Bunların uluslararası barış ve güvenlik için önemli bir tehdit oluşturduğu belirtildi. Terörle mücadelede etkin tedbirlerin alınması, terör mağdurlarının desteklenmesi ve insan haklarının korunmasının birbirini tamamlayan ve güçlendiren hedefler olduğu hatırlatıldı.

Terörizm ile organize hata arasındaki ilişkinin niteliği ve kapsamının daha etkin ceza adaleti gerektirdiği de belirtildi. Bu bağlamda, uluslararası işbirliğinin etkinliğini artırmaya yönelik çabaların güçlendirilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Ayrıca açıklamada, yasa dışı kaçakçılıkla ilgili kaygılar dile getirilerek ülkelerin uluslararası işbirliği içinde ele alınması gerektiği vurgulandı.

Yasadışı uyuşturucuların uluslararası tedarik zinciri ile yürütülen çabanın küresel sağlık ve güvenlik açısından önemine değinilen açıklamada, bunların üretimi ve yasa dışı dağıtımı ile ilgili çabaların geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Açıklamada, dijital ekonomi ve yeşil dönüşümün iş dünyasının doğasını değiştirdiği ve yeni istihdam alanları oluşturduğu hatırlatıldı. Başta kadınlar, gençler ve engelliler olmak üzere işgücünde teknolojik süreçten ve bilgi ekonomisinden faydalanmak için marifetlerin şart olduğuna değinildi.

İnsani yardım ve afet riskinin azaltılması

Açıklamada, Türkiye’de Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremler nedeniyle herkesin üzgün olduğu ve Türk halkıyla dayanışma içinde olduğu belirtildi. Depremden etkilenen Suriye halkı için de aynı şekilde derin bir üzüntü yaşandığı belirtildi. Sağlanan insani yardımdan memnun kaldıkları belirtilirken, üye devletler ve çok taraflı kurumların inşaat ve güzelleştirme sürecinde de mümkün olduğu kadar çok desteği sağlamaya devam edecekleri belirtildi.

İnsani yardım ve afet riskini azaltma çabalarının ülkelerin, uluslararası kuruluşların ve diğer kurumların müdahale kapasitesinin ötesinde olabileceği belirtilerek, bu konuda uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğine işaret edildi. Açıklamada ayrıca insani yardımın insani, tarafsız ve bağımsız bir şekilde sağlanmasının değeri vurgulandı.

Açıklamada, esnek ve sürdürülebilir kaynaklar sağlamak, hazırlık yapmak ve afet risklerini azaltmak, öngörü, erken ve hızlı müdahale için kamu ve özel kuruluşlar da dahil olmak üzere ülkeler arasındaki işbirliğinin önemine değinildi. Afetlere eğilimli gelişmekte olan ülkelerde, insanları korumak için küresel olarak erken uyarı, afet ve çeşitli iklimlere yönelik güçlü altyapı sistemlerinin geliştirilmesi gerekmektedir.

Kovid-19 salgınının ve diğer krizlerin kadın ve kız çocuklarına yönelik orantısız etkilerine değinilen açıklamada, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının güçlendirilmesine duyulan ihtiyaç da dile getirildi. Kadınların ekonomiye katılımının geliştirilmesinin ekonomik büyüme için elzem olduğu vurgulanarak, ayrımcılık ve önyargı olmaması ve kadınlara her alanda eşit erişim hakkı verilmesi gerektiği belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort